„Златната гајда од Долнени“ – Пеце Атанасовски

Документарен филм за животното патешествие на големиот легендарен народен уметник Пеце Атанасовски.

Гледачи: 291

Дата: 19-Дек-2019

Време траење: 01:01:13

Категории: КУЛТУРНО - УМЕТНИЧКА ПРОГРАМА - ЕМИСИИ

Документарен филм за животното патешествие на големиот легендарен народен уметник Пеце Атанасовски. Еден од најзаслужните двигатели во сверата на музичката култура,кој целиот свој живот го посвети на народните инструменти,песната играта и на традицијата.

Човекот кој пред светот ја презентираше нашата богата етнокореолошка традиција, нашето непроценливо фолклорно богатство.Лик кој до последниот миг на својот живот живееше со музиката и за музиката.