Потребно е Flash plugin да биде инсталиран и активиран за да се прикаже видеото. Ве молиме кликнете долу за да го превземете и инсталирате.

Доколку е веќе инсталиран, а сепак се прикажуваа оваа грешка, тоа значи дека plugin-от не е активиран. За да го активирате направете ги следните чекори. Од менито за опции изберете Manage Add-ons, потоа Toolbars and extensions, потоа селектирајте Shockwave Flash Object и кликнете на Enable во долниот десен агол. Потоа направете refresh на страната.

Друго решение е да користите Google Chrome, Microsoft Edge, Safari или Opera прелистувач, бидејќи тие немаат потреба од Flash plugin.

..
Нема стручен кадар и финансии за реставрација на старите храмови

Прегледи: ...

Дата: 19-Јуни-2022

Време траење: 00:02:00

Категории: КУЛТУРА

Процесот на реставрација на старите храмови сè побавен поради немање на доволно стручен кадар и финансии. Заштитата на манастирската црква Света Богородица во Лешок со повеќеслојно ѕидно сликарство започната пред една деценија сè уште незавршена. Конзерваторите го враќаат стариот сјај на фрескоживописот, за кој се потребни години целосно да се зачува и обнови. Но, според програмата и средствата кои се одобрени, тука ќе се работи до крајот на месецот…

Зоран Димовски