Ве молме активирајте JavaScript за да видеото се прикаже.

Светска банка: Македонската економија со раст од 3,3 проценти во 2017-та

Светска банка предвидува умерено забрзување на глобалниот економски раст во 2017-та до 2,7 насто, откако лани минал посткризниот период. Во извештајот за „Глобалните економски перспективи“ за Македонија, годинава Светска банка прогнозира раст на БДП од 3,

Гледачи: 55

Дата: 11-Јануари-2017

Време траење: 00:01:47

Категории: ЕКОНОМИЈА

Свето Николовски
Светска банка предвидува глобалниот економски раст во 2017-та да забрза умерено до 2,7 проценти, откако мина посткризниот период лани. Во извештајот за „Глобалните економски перспективи“ за Македонија, годинава Светска банка прогнозира раст на БДП од 3,3% што е намалување за 0,7 процентни поени во однос на јунските предвидувања на аналитичарите од Вашингтон. За в година од македонската економија се очекува растот да забрза до 3,7%, односно до 4% во 2019-та.