Локалитетот признат од НАСА сѐ уште чека уредување

Гледачи: 11

Дата: 15-Септ-2020

Време траење: 00:01:50

Категории: КУЛТУРА

Мегалитската опсерваторија Кокино која се наоѓа во општина Старо Нагоричане, на неколку километри од Куманово, се уште чека поголема институционална поддршка. Локалитетот кој во 2005 година беше признаен од НАСА, во рамки на проектот „Македонски бренд“, требаше да добие музеј, сувенирница, но и да се уреди патот. Кумановскиот музеј со поддршка на различни проекти изминативе години, согласно можностите, работеше на уредување, но и промоција на оваа природна реткост. Од неодамна е овозможена и виртуелна посета.

Елена Георгиевска