И ШТО СЕГА? - 09.03.2020

Гледачи: 117

Дата: 10-Март-2020

Време траење: 00:57:30

Категории: И ШТО СЕГА

Новите случаи на коронавирус во земјава во прашање го доведуваат и развојот на економијата. Откажани аранжмани, зделки, големи проекти, откажани симпозиуми, пад на бројот на патници во авионскиот и патничкиот сообраќај. Туризмот ги прави првите пресметки, првично ќе трпи милионски штети. На удар и автомобилската индустрија, кожарската и чевларската индустрија во неизвесност и грч. На светските берзи црвен аларм, нафтата паѓа, златотo сo повисоки цени. Додека светот ги брои жртвите и заразените, капиталот бара солуција да се заштити.
Какви се состојбите во државава, се чувствуваат ли првите негативни ефекти од Ковид-19? Има ли стратегии за заштита?
Во „И што сега“ со Сузана Фиданска- Стоевска дебатираат:
Боријан Борозанов, директор на Аптив Македонија и потпретседател на Асоцијацијата на странски компании со напредно производство.
Ангел Димитров- претседател на Организација на работодавачи
Даниела Михајловска- Василевска- Стопанска комора на Македонија
Никица Мојсовска- Блажевски- изврешн директор на Македонија 2025 и економски аналитичар