Демографите предупредуваат- иселувањето е критично

Гледачи: 150

Дата: 21-Фев-2020

Време траење: 00:03:09

Категории: МАКЕДОНИЈА

Иселувањето во земјава е критично, предупредуваат демографите. Според податоците на Светска банка од 1950-та до денес се иселиле над 650 илјади македонски државјани. Поновите податоци на европски Еуростат со проценка дека околу 110 илјади македонски граѓани трајно ја напуштиле земјава во последниве неколку години. Во моментов, во странство има 450 илјади македонски работници. Најмногу во Германија, САД и Швајцарија. Се очекува бранот да се зголеми...

Ирина Гелевска