Македонскиот литературен јазик да се негува и да се гради свеста за негова заштита

Гледачи: 25

Дата: 20-Фев-2020

Време траење: 00:01:50

Категории: МАКЕДОНИЈА

Македонскиот литературен јазик мора да се негува, иако и дијалектите имаа свое големо влијание, вели директорката на Институтот, Грујовска. Се планираат обуки и за новинарите, за подигање на говорната култура. Приказната е бесконечна, и голема е одговорноста да се заштити јазикот, велат од Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“.

Александра Спировска