ДИК се прогласи за ненадлежна да решава по барањето на министерот Чулев

ДИК се прогласи за ненадлежна да решава по барањето на министерот Чулев. Едногласно е одбиено. Одлуката е конечна. Техничкиот министер за внатрешни побара мислење во однос на назначувањето на началник на СВР- Скопје за што дополнителниот заменик- министер Петровска не стави потпис на решението...

Гледачи: 18

Дата: 14-Јан-2020

Време траење: 00:02:15

Категории: МАКЕДОНИЈА

Решението за назначување на раководна позиција од министерот за внатрешни работи не претставува акт или документ кој се однесува на правни, финансиски или кадровски прашања поврзани со организација на изборите, пресече Државната изборна комисија.Членовите едногласни за овој заклучок укажувајќи дека не се надлежни да одлучуваат по барањето за мислење од министерот за внатрешни работи Наќе Чулев за одлуката за именувањето на Ристо Ставревски за шеф на СВР- Скопје, која не беше потпишана од дополнителната заменик- министерка во МВР, Славјанка Петровска. Согласно Законот за Влада, за одлуките на сите министри и нивните дополнителни заменици во техничката влада се потребни два потписа, односно тие имаат врзани потписи.

Игор Панов