Почнува трката за наследник на Меј

Почна првата фаза од трката за наследник на Тереза Меј со кандидатурите за кои треба поддршка од осум пратеници.

Гледачи: 0

Дата: 10-Јуни-2019

Време траење: 00:01:40

Категории: СВЕТ

Почна првата фаза од трката за наследник на Тереза Меј со кандидатурите за кои треба поддршка од осум пратеници. Фаворит е поранешниот министер за надворешни работи, Борис Џонсон, предводен од конзервативната партија, откако Меј поднесе оставка поради неуспехот за нејзиниот договор за Брегзит во Вестминстер. Џонсон изјави дека доколку дојде на функцијата, ќе нема да се согласи Велика Британија да ја плати сметката за заминување од унијата, се додека Брисел не прифати подобри услови за нејзиното повлекување од членството.