И ШТО СЕГА? - 26.03.2019

Изборите на европскиот континент што ќе се одржат од 23 до 26 мај, ќе ја формираат новата политичка слика, со нова европска влада, со нов состав на европскиот парламент.

Гледачи: 32

Дата: 29-Март-2019

Време траење: 01:05:14

Категории: И ШТО СЕГА

Изборите на европскиот континент што ќе се одржат од 23 до 26 мај, ќе ја формираат новата политичка слика, со нова европска влада, со нов состав на европскиот парламент. Сите најави укажуваат за извесно слабеење и на десните и на левите партии, обединети во Европската Народна Партија и во Социјалдемократскиот кампус. Има забележителен скок на новите партии, на Алијансата на Либерал-Демократите, но и најсуштински е дека ултрадесните субјекти како што е партијата на нациите и на слободата добиваат посилна поддршка меѓу Европјаните. Значи, се рекомпонира политичката конфигурација во Унијата. Но тоа е сепак само анализа на некои од анкетите, во реалноста, изборниот резултат ќе покаже во која насока ќе се движи Европа, што секако е битно за Македонија, која очекува отворање на поглавјата во јуни годинава. За ова вечер разговараме со нашите гости: Александар Кржаловски од Македонскиот Центар за Меѓународна Соработка и со универзитетскиот професор Александар Даштевски. Емисијата ја води Зоран Богатинов