И ШТО СЕГА? - 20.03.2019

Демократијата е позната или непозната територија која се освојува секојдневно, а ултимативен критериум за функционалноста се веродостојни, фер и праведни избори.

Гледачи: 127

Дата: 21-Март-2019

Време траење: 00:34:58

Категории: И ШТО СЕГА

Демократијата е позната или непозната територија која се освојува секојдневно, а ултимативен критериум за функционалноста се веродостојни, фер и праведни избори. Македонија е пред 6-тиот турнус претседателски избори и што е за забележување, најверојатно за првпат сите кандидати, тројца, се универзитетски професори. Тоа е квалитет повеќе. Имено, иако претседателот има ограничени надлежности во парламентарната демократија, сепак е највисоката институција која ја претставува државата. Покрај ова, истовремено со претседателските се одржуваат и локалните избори за тројцата градоначалници во Охрид, Дебар и Ново Село. Тие се навидум минорни, во однос на изборите шефот на државата, но дали е така? Ваквите делумни локални се добар лакмус што ќе го покаже расположението за евентуалните предвремени или редовни пратенички избори во 2020 година. Сево ова е добар повод на јавниот сервис да учествува Оливер Деркоски, претседател на Државната изборна комисија.Со него разговараше Зоран Богатинов.