И ШТО СЕГА? - 13.03.2019

Кога зборуваме за националната безбедност, во овие 3 децении независност, земјава се соочи и преживеа речиси сенешто.

Гледачи: 117

Дата: 13-Март-2019

Време траење: 01:06:18

Категории: И ШТО СЕГА

Кога зборуваме за националната безбедност, во овие 3 децении независност, земјава се соочи и преживеа речиси сенешто. Тетовските и гостиварските збиднувања, бегалскиот бран од Косово во 1999, војната 2001, помали безбедносни инциденти, потоа Смилковско езеро, Диво Насеље, неколку афери со прислушување, Сина Птица, бомби. Дали сме експериментална лабораторија во која влијанијата на странските разузнавачки служби доаѓаат до краен израз или преку нас се модификува регионот. Како конечно да се спречи создавање безбедносни џепови кои потоа водат кон политички тензии и економски дестабилизации? Дали едно од решенијата е Агенцијата за национална безбедност која треба да профункционира од први јуни, како владина агенција, предводена од директор, именуван од Владата, по предлог на Премиерот, а нејзините вработени нема да имаат полициски овластувања. Со гостите во емисијата, Павле Трајанов поранешен Министер за внатрешни работи и Емил Димитриев, Претседател на Собраниската комисија за надзор над спроведување на мерките за следење на комуникациите, разговараше Зоран Богатинов.