Витраж - Сезона 11 - Емисија 20

Ова издание на емисисиајта Витраж, го посветуваме на синтагмата МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ, термин на кој во последнив десетина години му се придава големо значење, посебно во земјите на Европската Унија.

Гледачи: 34

Дата: 4-Март-2019

Време траење: 01:05:48

Категории: ВИТРАЖ

Ова издание на емисисиајта Витраж, го посветуваме на синтагмата МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ, термин на кој во последнив десетина години му се придава големо значење, посебно во земјите на Европската Унија.
Пред се, поради фактот што дигиталните технологии во целост нашето секојдневие и амбиентот во кој живееме и функционираме.

Се чини глобално, институциите и поединците не успеаа сосема да се снајдат во оваа нова реалност. Неопходна е мултиперспективноста, со цел да се одгатнат нијансите и значењата на секоја содржина.

Во анализата ќе учествуват:
- проф. Сеад Џигал од Меѓународниот Балканаски Универзитет
- Билјана Петковска, директорка на Македонскиот Институт За Медиуми
- Емилија Петреска-Камењарова, раководителка на Одделението за човекови права и медиумска писменост при Агенцијата за аудио и аудио-визуелни медиумски услуги.