Извештај на Светска банка

Македонија годинава ќе забележи економски раст од 2,9%, додека в година растот ќе забрза до 3,2 насто, односно 3,3 во 2021-ва.Најновата јануарска прогноза на Светска банка е подобра за 0,2 процентни поени во однос на јунската од 2018-та.

Гледачи: 12

Дата: 9-Јан-2019

Време траење: 00:01:45

Категории: ЕКОНОМИЈА

Свето Николовски
Македонија годинава ќе забележи економски раст од 2,9%, додека в година растот ќе забрза до 3,2 насто, односно 3,3 во 2021-ва.Најновата јануарска прогноза на Светска банка е подобра за 0,2 процентни поени во однос на јунската од 2018-та. Во извештајот се вели дека лани се вратил економскиот раст, а со формирање на новата Влада завршила продолжената политичка криза и се подобриле очекувањата на инвеститорите.
Вашингтонските банкари во најновиот јануарски „Извештај за глобалните економски перспективи“ предвидуват забавување на глобалната економија до 2,9% во 2019-т, поради намалување на трговијата и на инвестициите.