Свирложба

Свирложба е настан кој секоја година се одржува во гимназијата Никола Карев а е организиран и подготвуван од учениците од јазично уметничко подрачје и проектните активности од областа на уметностите.

Гледачи: 24

Дата: 18-Дек-2018

Време траење: 00:29:03

Категории: ИНФОТИН

Свирложба е настан кој секоја година се одржува во гимназијата Никола Карев а е организиран и подготвуван од учениците од јазично уметничко подрачје и проектните активности од областа на уметностите.
Секоја Свирложба е работена на одредена тема а изминативе години темите на Свирложбата беа Жена,Скопје,Планети,Време,
Светлина и сенки и други теми кои беа инспирација за самиот настан.
Овогодинешната тема на настанот Свирложба е Петтиот елемент,. Учениците беа инспирирани од тезата на Платон за постоењето на четирите основни елементи потребни за живот. Петтиот елемент е за секого нешто посебно и различно и е елемент кој ги надополнува или заокружува овие четири основни елементи.
Петтиот елемент е Љубовта. На тема Љубов се свири , црта и глуми во исто време.
Свирложбата е конципирана како музичка драма или своевидна музичка претстава.
Во неа има музика од Пинк Флоид, извадоци од драмски текстови кои зборуваат за Љубов и видео проекции.