Раст на БДП од 3% во третиот квартал од годинава

Растот на бруто- домашниот производ во третиот квартал изнесува 3 проценти- објави државната статистика. Надлежните со оценка, ова го испорача реалната економија, активирањето на големите градежни проекти треба да донесе повисоки стапки...

Гледачи: 5

Дата: 6-Дек-2018

Време траење: 00:01:55

Категории: ЕКОНОМИЈА

Марина Стојанова- Тонева
Три проценти раст на бруто- домашниот производ во третиот квартал годинава, објави Државниот завод за статистика. Извозот расте побрзо од увозот, има позитива кај финалната потрошувачка, но пад од 8,5 проценти кај бруто- инвестициите, потоа кај земјоделството и градежништвото.