Форум за развој на туризмот

Стратешкиот развој на туризмот и ефектите од државната политика беше темата на денешниот форум во Охрид на кој дискутираа претставници на четирите стопански комори, експерти и хотелско- угостителски работници. Се разговараше за носење на нови законски решенија кои ќе го подигнат квалитетот на услугите, за субвенционирањето, но и за штетите кои на оваа стопанска гранка може да им ги нанесе новата даночна политика...

Гледачи: 3

Дата: 6-Дек-2018

Време траење: 00:02:09

Категории: ЕКОНОМИЈА

Сашо Нелоски
Туризмот нуди повеќе перспективи на локално, регионално и глобално ниво, поради што се проценува дека има потенцијал да биде не само профитабилна, туку и водечка економска гранка во Македонија. Растечкиот тренд на овој сектор треба да биде пропратен со соодветни стандарди со кои ќе се подобрат услугите и ќе се спречи нелојалната конкуренција. За таа цел се потребни нови законски решенија, но и проширување наподршката во делот каде што се забележани добри резултати, како што е субвенционирањето.