Ве молме активирајте JavaScript за да видеото се прикаже.

Скопски говор наместо стандарден македонски

Во медиумите се помалку се употребува литературниот македонски јазик, а се почеста слика на телевизиите е користењето на скопскиот говор - заклучок од дебатата на институтот за македонски јазик..

Гледачи: 16

Дата: 9-Ноем-2018

Време траење: 00:01:31

Категории: МАКЕДОНИЈА

Во медиумите се помалку се употребува литературниот македонски јазик, а се почеста слика на телевизиите е користењето на скопскиот говор - заклучок од дебатата на институтот за македонски јазик.. Упатен апел до медиумите да внимаваат на правописот и на говорот, а секој новинарски текст да помине низ лекторски филтер..