Ве молме активирајте JavaScript за да видеото се прикаже.

Практиканството ќе биде регулирано со закон

Законот за практиканство на јавна расправа. Според надлежните, тој ќе им обезбеди на младите искуство и знаење и ќе им помогне побрзо да стигнат до работно место. Од друга страна, компаниите ќе добијат квалитетен кадар. Законот предвидува не само волонтерски, туку и финансиски бенефит за младите...

Гледачи: 48

Дата: 14-Септ-2018

Време траење: 00:01:48

Категории: МАКЕДОНИЈА

Викторија Милевска
Младите до 29- годишна возраст кои одат на практика ќе бидат платени. Ова го предвидува првиот Закон за практиканство. На јавна дебата презентирани дел од новините. Компаниите ќе ги ангажираат младите во рок од шест месеци. Во првите три ќе добиват 5.000 денари надоместок, во преостанатите три ќе им се исплаќа по една просечна плата. Надлежните со став дека на овој начин, младите ќе стекнат искуство и знаење, а компаниите квалитетен и обучен кадар.