Ве молме активирајте JavaScript за да видеото се прикаже.

МАНУ: Македонскиот јазик да се евидентира како што е запишан во ОН

Македонскиот јазик e одамна кодифициран, постои и не може да исчезне, тоа е вековна традиција, изјави претседателот на МАНУ, академик Таки Фити. Битно е што македонскиот јазик мора да има приоритет, бидејќи тој е интегративен јазик во Република Македонија и тоа мора да го почитуваат сите заедници...

Гледачи: 125

Дата: 16-Мај-2018

Време траење: 00:02:00

Категории: МАКЕДОНИЈА

Фиљана Кока
Македонскиот јазик мора да се евидентира како што е запишан во Обединетите нации, тоа е став на МАНУ, изјави првиот човек на академијата, Таки Фити за време на меѓународната научна манифестација- „Македонистички денови во МАНУ“.
Ставот го споделува и професорката Кристина Крамер од Торонто. Смета дека е инетресно што никој во светот нема проблем со името освен, како што рече, соседите. Тоа не е случајност вели Крамер за МТВ.