Ве молме активирајте JavaScript за да видеото се прикаже.

Фити: Македонскиот јазик е дел од идентитетот и мора да се почитува

Македонскиот јазик e одамна кодифициран, постои и не може да исчезне, тоа е вековна традиција, изјави претседателот на МАНУ, академик Таки Фити.

Гледачи: 122

Дата: 16-Мај-2018

Време траење: 00:00:44

Категории: МАКЕДОНИЈА

Македонскиот јазик e одамна кодифициран, постои и не може да исчезне, тоа е вековна традиција, изјави претседателот на МАНУ, академик Таки Фити. Битно е што македонскиот јазик мора да има приоритет, бидејќи тој е интегративен јазик во Република Македонија и тоа мора да го почитуваат сите заедници, нагласи академик Фити.
Што се однесува со проблемот со името, Фити посочи дека македонскиот јазик мора да биде евидентиран онака како што е евидентиран и во Обединетите нации „Macedonian“.