Ќе се подготвува електронски регистар на населението

Од Министерството за информатичко општество и администрација најавија дека ќе се подготвува електронски регистар на населението. Тој не е замена за попис, уверува министерот Манчевски. Регистарот треба да биде база за подготовка на Националниот портал за услуги...

Гледачи: 307

Дата: 20-Апр-2018

Време траење: 00:01:33

Категории: МАКЕДОНИЈА

Игор Панов
Електронскиот регистар на населението во кој првично ќе бидат внесени 17 податоци е основа за Националниот портал на услуги што ќе нуди поевтин, побрз и поефикасен сервис на граѓаните. Во тек е изградбата на техничката база на системот, а се подготвува и законската рамка, вели министерот за информатичко општество и администрација Манчевски. Уверува дека регистарот не е замена за пописот.