Помошен медицински персонал: Ноќниот труд да се вреднува како дежурство

Помошниот медицински персонал не се согласува со одлуката на ресорот здравство за зголемување на паушалот за ноќен труд за 80 денари. Бараат тој да се вреднува како дежурствата. Се бара и трајно решение за медицинските сестри кои поради пензионирање на лекарите во општа пракса остануваат без работа.

Гледачи: 83

Дата: 16-Апр-2018

Време траење: 00:01:37

Категории: МАКЕДОНИЈА

Андријана Атанасовска
Ноќниот труд да се вреднува како дежурство, да се плаќа по саатнина- бара помошниот медицински персонал. За нив е неприфатливо зголемувањето да биде само 80 денари, со што за 8 часа би биле платени околу 300 денари. Поради недостиг oд кадар велат работат и по 16 часа, труд кој на лекарите им се плаќа како дежуство. Унијата на здруженијата на медицински сестри, техничари и акушери барањето го доставила до гранковиот синдикат за здравство. Веќе се почнати преговори за потпишување анекс на колективниот договор.